Ingen ökad tillväxt av flygsatsning i Nyköping

Flygbolaget Ryanairs utökade trafik på Skavsta flygplats utanför Nyköping har gett en hel del nya jobb, men inte i den omfattning som kommunen hoppats. Inte heller har tillväxten i övrigt i Nyköpingstrakten ökat till följd av flygtrafiken. Det konstaterar Niklas Nilsson, samhällsplanerare på Stockholms universitet och som skrivit en magisteruppsats med rubriken ”Bidrar lågprisflygplatser till lokal ekonomisk tillväxt?”.

- Generellt sett kan man säga att någon tilltagande inflyttning till beroende på flygplatsen har inte ägt rum och det kommer det kommer det nog inte att göra framöver heller. Man kan suga upp arbetskraft lokalt sett. Samtidigt kommer nog inte den ekonmiska aktiviteten helle rinte att stimuleras av det. Varken handeln eller bostadsmarknaden har fått någon generell uppsving på grund av flygplatsen, men däremot kan arbetsmarknaden stimuleras självklart, säger Niklas Nilsson, samhällsplanerare på Stockholms universitet

Många nya jobb har skapats efter det att Ryanair gjorde Skavsta till ett av sina nav, och det är många i närregionen som fått jobben, drygt 500 i direkt eller indirekt anslutning till flygplatsen, räknar Niklas Nilsson med.

Forssberg spådde fel

I april förra året, när trafiken på Skavsta utökades, spådde kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, Göran Forssberg, ett ännu bättre läge.

- För varje miljon som antalet årspassagerare ökar så ökar också antalet jobb med tusen, sa Göran Forssberg förra våren.

Enligt chefen på Skavsta flygplats, Dot Gade-Kuolovori, har Skavsta nu mer än en miljon passagerare per år, men Niklas Nilsson tycker inte att den tusenjobbsformel som Göran Forssberg lutade sig mot kan tillämpas på alla flygplatser.

- Väldigt stora flygplatser, huvudflygplatser, kan komma upp i tusen. Landvetter har exempelvis inte tusen. Skavsta ligger inte riktigt i det spannet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".