Polisman inblandad i kokainhärva

En 34-årig polisman vid länskriminalen i Stockholm har anhållits misstänkt för inblandning i den stora kokainhärva som polisen i Sörmland utreder. Polisen är misstänkt för medhjälp till grovt narkotikabrott alternativt grovt tjänstefel och grovt vapenbrott. Det säger Svante Melin vid Sörmlandspolisens narkotikarotel till Sveriges Radio Sörmland.

Enligt flera tidningar ska polisen ha underlättat hanteringen av narkotika för kokainligan. Polisen, som inte vill kommentera de senaste uppgifterna, grep för en tid sedan flera personer, bland andra två personer från Eskilstuna och en från Stallarholmen för inblandning i härvan, som omfattar åtta hekto kokain. Det är den största kokainutredningen vid Sörmlandspolisen någonsin, enligt polisen.

Den misstänkte polismannen, som arbetar vid en central rotel vid länskriminalen i Stockholm, misstänks för medhjälp till grovt narkotikabrott alternativt grovt tjänstefel och grovt vapenbrott.

De inblandade misstänks ha smugglat in eller tagit emot kokain för försäljning i Södermanland.

- Jag kan bekräfta att det finns kopplingar mellan den anhållne mannen och vårt narkotikaärende. Mer kan jag inte säga, säger kommissarie Svante Melin vid Eskilstunapolisen till TT.

Utredningen omgärdas av stor sekretess. Enligt Aftonbladet kan misstankarna gälla en så kallad brottsprovokation. Kommissarien kan ha använt otillåtna arbetsmetoder för att få fast brottslingar och på så sätt själv begått ett brott.

Kommissarie Svante Melin förklarar dock för TT att utredarna i Eskilstuna skött knarkutredningen själva och inte samarbetat med några andra polismyndigheter.

Polisen i Eskilstuna har tagit omkring åtta hekto kokain i beslag. Partiet är värt omkring 2,5 miljoner kronor i missbrukarledet. Kammaråklagare Monica Mimer måste senast på torsdagen besluta om hon ska begära kommissarien häktad.

Enligt Expressen nekar kommissarien till misstankarna om brott.

(TT/SR Sörmland)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".