Strängnäs tar strid för P10

På lördag eftermiddag ska Strängnäs kommun övertyga försvarsminister Leni Björklund om att P10 ska finnas kvar. Skulle P10 försvinna kommer ungefär 500 arbetstillfällen att försvinna från Strängnäs kommun.

-Försvaret söker sin framtida grundorganisation, och vi utgår från att den ska fungera optimalt. Det ska vara kostnadseffektivt, finnas möjlighet att klara kompensförsörjning, sitt utbildningsuppdrag, möjlighet att medverka i Sveriges insatsförsvar. Och då tror vi att bättre plats att vara på än i Strängnäs finns inte, säger Arne Rutgersson, utvecklingschef i Strängnäs kommun.

Om P10 kommer finnas kvar eller ej angörs inte förrän i höst. Innan dess ska P10 hinna granskas och nu alltså kommun och länstyrelse säga sitt. Fram till dess får Strängnäs kommun hålla tummarna för att deras regemente kommer att bevaras. Om P10 försvinna skulle det betyda att drygt 500 arbetstillfällen skulle försvinna.

Men att lördagens träff mer skulle handla om lokalpolitik än försvarspolitik tycker inte Arne Rutgersson, utvecklingschef på Strängnäs kommun. Däremot anser han att det är viktigt att P10 även i fortsättningen finns kvar.

-Strängnäs är ett välmående samhälle. Vi har de sista sex-sju åren haft den sjunde snabbaste ekonomiska tillväxten i hela landet. Och det är klart att avvecklas P10 så kommer det kortsiktigt att bli ett hack i den  kurvan, säger Arne Rutgersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".