Studsviks cancerbehandling inte så bra som man trott

Försöken med strålbehandling av cancerpatienter på Studsvik har inte levt upp till de förhoppningar man hade innnan verksamheten startade, och den behöver nu förbättras innan man behandlar fler patienter. Det konstaterar den grupp läkare från hela landet som utvärderat verksamheten.

För tre år sen, i mars 2001, behandlades den första patienten vid Studsvik Medical. Här skulle patienter med svår hjärntumör kunna få en avancerad och ovanlig strålbehandling, med neutroner från Studsviks forskningsreaktor. Det var ett sätt att förlänga överlevnadstiden för patienter med hjärntumör, och förbättra deras livskvalitet.

Det senaste året har verksamheten legat nere, och en grupp onkologer och neurokirurger från hela Sverige har utvärderat behandlingens resultat. Och det har inte varit så framgångsrikt som man hoppats. Strålningen har inte bara nått tumören, utan också drabbat frisk vävnad intill tumören. Roger Henriksson, ordförande i utvärderingsgruppen menar att verksamheten nu måste förbättras innan man börjar med nya behandlingar.

Men professor Kurt Sköld, chef på Studsvik Medical, tror inte att företaget, trots kritiken, kommer lägga ned cancerbehandlingen.

Han menar att det är mycket bra att man på kort tid lyckats göra den här nya behandlingen lika bra som vanlig strålbehandling, som man jobbat med i 50 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".