Polisman häktad för narkotikabrott

Den 34-årige polisman från Stockholm som är misstänkt för inblandning i den omfattande narkotikahärva, som polisen i Sörmland sedan en tid tillbaka utreder, häktades vid Eskilstuna tingsrätt på fredagen misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

- Jag kommenterar inte utredningen, men jag vill dementera uppgifterna som att 34-pringen skulle ha figurerat som kurir. Det vill jag kraftfullt dementera. Det är inte riktigt, sa chefsåklagare Monica Mimer vid en presskonferens på polishuset i Eskilstuna på fredagen.

Efter fyra timmars häktningsförhandling häktades den 34-årige polismannen misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Häktningsförhandlingen hölls av säkerhetsskäl i polishuset i Eskilstuna - bakom stängda dörrar inför ett stort massmediauppbåd.

Polismannens roll oklar

Exakt hur åklagaren tror att polismannen är inblandad i kokainaffärerna och de andra personernas roller vill hon inte berätta, men hon hade grovt tjänstefel som alternativ brottrubricering, vilket tyder på att han kan ha utnyttjat sin ställning som polis.

- Han mår bra, men beklagar häktningen djupt och han förnekar brott, säger polismannens advokat, Per Liljekvist, som sa att han skulle överklaga häktningsbeslutet under fredagen.

Narkotika för miljoner

Polisen spanade under en längre tid på de flera misstänkta personer och misstänkte att de planerade att köpa kokain för att sälja vidare. I början av året slog polisen och grep dem. Samtidigt greps den holländare som, enligt polisen skulle leverera kokainet. Polisen beslagtog åtta hekto kokain, som enligt polisen är värt uppemot 2,5 miljoner på gatan.

Narkotikabrottet som polisen misstänks för ska ha begåtts mellan augusti förra året och januari i år. Förutom polisen är fyra andra personer misstänkta och häktade för inblandning i knarkaffärerna, två eskilstunabor, en från Stallarholmen, och en holländare - alla är i 30-årsåldern.

Att en polisman är misstänkt kan påverka allmänhetens förtroende för polisväsendet.

- Jag hoppas inte det förändras någonting. Vi försöker göra rent hus om det skulle vara någonting som har gjorts fel, sa Svante Melin vid presskonferensen på fredagen.

Fredrik Blomberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista