sörmland

Gener bakom hjärtsjukdomar funna

Amerikanska forskare har hittat 59 tidigare okända varianter av gener, som kan bidra till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Det handlar om genvarianter som bland annat kan bidra till förhöjda halter av kolesterol.
Undersökningen baseras på en kartläggning av gener hos över 100 000 personer runt om i världen.

Många av de här genvarianterna finns i arvsmassan hos människor med mycket olika bakgrund, enligt studien.

Resultaten från genstudien kan enligt forskarna öka möjligheterna att förebygga och behandla hjärtsjukdomar.

Forskare från 17 länder har tillsammans kartlagt genuppsättningen hos över 100 000 personer med olika etnisk bakgrund runt om i världen. Av de 95 identifierade genvarianter som bidrar till förhöjda kolesterol- och triglyceridvärden, var 59 tidigare okända och kan enligt forskarna leda till utveckling av effektivare hjärtmediciner.

Sammantaget beräknas genvarianter förklara mellan en fjärdedel och en tredjedel av de ärftliga faktorerna bakom blodets kolesterol- och triglyceridvärden, rapporterna forskarna i Nature.

Kraftigt förhöjda halter av blodfetter utgör en kraftfull riskfaktor för att drabbas av hjärtinfarkt och andra hjärt-kärlsjukdomar. Men eftersom ett högt kolesterolvärde i sig inte behöver ge några symptom, tar läkare rutinmässigt blodprover för att värdera den individuella risken. Men de vet i dag inte hur stor andel av risken att insjukna som beror på ärftliga faktorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista