nyköping

Handikappad tvingades bo i rivningskåk

Förståndshandikappade Henrik Skytt bodde i sex år i ett kommunalt gruppboende i Nyköping, med mögel, dålig lukt och kyla.
Meningen var att det skulle vara ett tillfälligt boende, eftersom huset var i dåligt skick och skulle rivas, men så blev det inte. 

Tarja Niemi, Henriks mamma, anser att förutom boendet har han inte fått den vård han har rätt till, enligt Lagen om stöd och service, LSS.

– Vi känner oss totalt lurade. Han fick aldrig insatserna, enligt LSS, säger hon.

Henrik Skytt är sedan elva år utskriven från sluten psykiatrisk vård och år 2004 placerades han på ett särskilt boende av Nyköpings kommun, enligt, LSS, Lagen om särskilt stöd och service.

Boendet skulle bara vara tillfälligt men efter sex år fick hans mamma nog och Henrik flyttades till ett annat boende, ett så kallat utslussningsboende som är till för personer som kan klara sig själv. Men med autism, psykisk- och fysisk funktionsnedsättning och paranoid schizofreni kan inte Henrik det. Så nu bor han hos sin mamma på dagarna som tar hand om honom.

Vi är så missnöjda med det där boendet. Henrik är inte så frisk att han skulle kunna slussas ut. Vi försöker ju få in honom i vården, det är der som är problemet, säger Tarja Niemi. Han har ju aldrig fått den vård han behöver.

Tarja anser att han har blivit diskriminerad, då han inte fått den vård han har rätt till enligt lagen och har nu anmält det till diskrimineringsombudsmannen som nu utreder ärendet.

Han får inte samma vård, som andra LSS-patienter och det är orättvist. Henrik kan inte själv begära hjälp, slutar hans mamma Tarja Niemi.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista