Hällbyanstalten tros få egna häktesplatser

Mycket tyder nu på att Hällbyanstalten får 80 häktesplatser och samtidigt 80 nya arbetstillfällen i Eskilstuna. Beslutet tas senare i vår av kriminalsvårdsyrelsen och blir det positivt kommer Hällbyanstalten börja byggas om i höst.

– Nu bedömer jag att sannolikheten är mycket stor att det åtminstone blir 80 häktesplatser, säger Henrik Svärd, kriminalvårdschef i Eskilstuna.

Får Hällby 80 häktesplatser kommer kostnaderna för kriminalvården i Eskilstuna att minska. Polisen i Sörmland skulle dessutom få mer tid över för att bekämpa brott om de skulle slippa transportera brottslingar från häktet i Nyköping till anstalten i Hällby.

Förutom Häktningsplasterna vill kriminalvårdschefen Henrik Svärd också se fler anstalsplatser på Hällby. Han vill att dagens 192 platser ska utökas till 250. Går förfårgan igenom blir Hällby ett så kallat storfängelse och det tror han skulle vara bra för kriminalvården. Hällby ligger bra till, verksamhetsutvecklingen är god och det är lätt att rekrytera folk i Mälardalen, menar han.

Sannolikheten att Hällbys anstaltsplatser kommer bli fler är däremot inte lika stor som att det blir fler häktesplatser, säger Henrik Svärd, men har kommer ändå att jobba för att det ska bli så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".