Lrf söker samarbete med jägarna

På fredagen höll Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i Sörmland förbundsstämma och det som framför allt diskuterades var frågan om viltskador.

Det utfodras på många håll alldeles för mycket, så det är nästan grisuppfödning, säger Bo Rundkvist, ordförande i LRF i Sörmland. Vi vill nu få till samråd för att på frivillig basis styra det här.

Stämman beslutade också att LRF i Sörmland ska skicka en skrivelse till Riksdagen och regeringen om krav på sänkta diselskatter. Diselskatten måste sänkas med två kronor, för att svenska bönder ska kunna konkurrera på lika villkor med bönder i övriga Europa.

– Med den nya jordbrukpolitiken som kommer, så ökar ju marknadsanpassningen ytterligare och då blir det extra viktigt, säger Bo Rundkvist. Vi trodde att när vi gick med i EU skulle vi inte ha en massa särskatter i Sverige. Nu har vi fått löftet om bland annat sänkt skatt på diselolja flera gånger och vi tycker att det är dags att snart förverkliga de här löftena av Göran Persson och de andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista