ESKILSTUNA

MP backar om kritiserad valaffisch

Miljöpartiet har beslutat att ändra sin kritiserade valaffisch, där de använder Kravs logotyp utan lov. Det säger Magnus Johansson, gruppledare för MP i Eskilstuna och en av de ansvariga för den nationella valkampanjen.

På Miljöpartiets valaffischer, som nyligen tryckts upp, syns texten "modernisera Sverige" tillsammans med en tomat med ett tydligt kravmärke.

Men Kravsymbolen, som är ett registrerat varumärke som ska garantera ceritifierad ekologisk mat, har ritats dit utan att Krav tillfrågats.

Det fick föreningens företrädare att reagera i helgen.

– Vi på Krav är väldigt noga med att vi har ingen partipolitisk koppling. Miljöpartiet använder Kravmärkets renommé för partipoltisk propaganda, sade Kravs vd Lars Nellmer till Sveriges Radios Ekot i lördags.

Miljöpartiet backar nu och säger att affischerna ska ändras. De ska inte tryckas om, utan istället ska ett litet märke sättas över Kravmärket.

Det säger Magnus Johansson, som förutom kampanjansvarig också är gruppledare för Miljöpartiet i Eskilstuna.

- Vi kommer att sätta ett annat märke där istället för Kravs. Det får väl stå "eko" eller något i den stilen, säger Magnus Johansson.

Hur tänkte ni när ni använde loggan utan att fråga om lov? 

-- Valaffischer omfattas av yttrandefriheten så man får trycka ganska mycket utan att fråga om lov. Men det var naturligtvis tokigt att vi inte insåg att Krav kunde ha invändningar, säger Magnus Johansson.


Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista