NYKÖPING

Proteststorm försenar Studsvikuppdrag

Kärnteknikföretaget Studsvik i Nyköping har fått ett uppdrag som väckt en proteststorm i Kanada. Nu kan uppdraget, som är värt 250 miljoner kronor för Studsvik, bli uppskjutet.

Det handlar om en planerad transport av radioaktiva ånggeneratorer från Kanada till Studsvik. Studsvik ska skrota generatorerna och återvinna metallen i dem.

Transporten ska gå genom Kanadas och USA:s Great Lakes. Det är första gången radioaktivt material transporteras i sjösystemet, där 40 miljoner människor får sitt dricksvatten.

Enligt miljöorganisationen NIRS, Nuclear Information and Resource Service, har ett 50-tal organisationer skrivit på ett upprop mot transporterna.

Flera borgmästare vill också stoppa transporten, enligt kanadensiska medier.

Den kanadensiska strålskyddsmyndigheten har nu utlyst en offentlig utfrågning där kärnteknikföretaget ska redovisa hur transporten ska göras säker. Myndigheten har ännu inte godkänt transporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista