Sörmländskt möte hos försvarsministern

Regementet P10 i Strängnäs måste få finnas kvar, bland annat för att kunna skydda Stockholms- och mälardalsregionen vid en eventuell terrorattack. Det var ett av budskapen när landshövding Bo Holmberg och representanter från Strängnäs och Vingåker uppvaktade försvarsminister Leni Björklund i Stockholm på lördagen.

– En väsentlig del av styrkan hos en försvarsmakt är ju att den är väldigt strukturerad och välorganiserad. När det civila samhället har behov av en sådan resurs, så är det ju en tillgång att ha den i sin närhet, säger Arne Rutgersson, utvecklingschef i Strängnäs, som var en av dem som var med på mötet.

Uppgifterna som det kan handla om är till exempel skydd åt civilbefolkningen, transporter av många människor, sökning och räddning.

Att P10 ligger nära Stockholm är ett av argumenten, som den sörmländska delegationen förde fram för att P10 verkligen behövs. Det här med tanke på att en stor andel av svenskarna bor i Stockholm och mälardalsregionen och att Sveriges politiska ledning finns där.

Försvarsminister Leni Björklund visade, enligt Arne Rutgersson, stort intresse för delegationens argument och för P10.

I maj ska försvarsmakten granska P10:s förutsättningar och i september väntas ett mer konkret förslag om P10:s framtid.

Även ammunitionsåtervinningsföretaget Nammo/ Vingåkersverken diskuterades på mötet. Försvarsdepartementet ska nu utreda vilka behov försvaret kommer att ha av företaget i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".