Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdprojekt för ungdomar skrotas

Publicerat tisdag 30 mars 2004 kl 13.19

Vårdförbundets planer att hjälpa ungdomar, som har problem med kriminalitet och droger i ett nytt vårdprojekt blir inte av. Det står klart efter ett möte med Vårdförbundet, Länsstyrelsen och tre kommuner i länet på måndagen.

- Det är tråkigt att det inte kan bli av just nu, men vi kommer att ta upp ett nytt samtal med kommunerna i höst, säger Torgerd Jansson, ordförande i Vårdförbundet Sörmland.

Även om många kommuner är positiva till innehållet och formerna så finns inga ekonomiska förutsättningar att starta det, framförallt eftersom Eskilstuna kommun inte vill vara med, enligt Vårdförbundet.

Förbundet har tagit fram en behandlingsmodell som bland annat går ut på att hjälpa ungdomar när de lämnat en institution och kommer hem. Det ger en bra hjälp och sparar dessutom pengar åt kommunerna, enligt Vårdföbundet.

På tisdagen träffade Vårdförbundet företrädare för Katrineholm, Nyköping, Vingåker och Länsstyrelsen för att diskutera förutsättningarna för Vårdförbundets ungdomsvårdprojekt. Det går ut på att bland annat bättre hjälpa ungdomar när de lämnat en institution och kommer hem - för många är eniga om att det finns brister i vården på hemmaplan idag och kommunerna är inte nöjda med vården på behandlingshemmen.

Utbredd kritik

Vårdförbundet hävdar att projektet sparar pengar åt kommunerna, samtidigt som det hjälper ungdomarna bättre än idag. Länsstyrelsen, som tillsammans med sex kommuner i länet satsad en halv miljon för att ta fram en behandlingsmodell, har pekat på behovet av kvalificerad och billigare ungdomsvård.

Eftersom Eskilstuna kommun inte vill fortsätta att sjösätta projektet eftersom kommunen har liknande planer så försvinner en stor del av finansieringen, enligt Vårdförbundet. Torgerd Jansson är ordförande.

- Jag tycker att det är lite synd, men jag har också respekt för att kommunerna måste ta de steg de kan i den takt de kan, men jag tror att det här kan bli verklighet senare. Vi har ju jättestora problem med stora kostnader i kommunerna och kommunerna är ju inte nöjda med de placeringar som vi gör på institutionerna. Det finns ju en utbredd kritik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".