Onödigt väktarvåld - polisutredning återupptas

En 24-åring som åtalades för våldsamt motstånd under karnevalen i Nyköping i somras, frias av tingsrätten. Domstolen anser att han handlade i nödvärn eftersom vakterna använde våld mot honom när han skulle avvisas från området. Åklagare ska nu kontrollera den nedlagda polisutredningen igen. Det skriver Södermanlands Nyheter.

Förundersökningen om påstått väktarvåld lades ner. Därefter ogillades åtalet mot en 24-årig man för våldsamt motstånd. Nödvärn anser tingsrätten som menar att vakterna utsatte honom för våld. Nu öppnas förundersökningen igen.

När 24-åringen anmälde ett antal vakter i Nyköping för misshandel under karnevalen förra sommaren lades förundersökningen ner. Motstridiga vittnesuppgifter, dels från besökare och dels från flera väktare, gjorde att åklagaren bedömde möjligheten att väcka åtal som minimal, skriver Södermanlands Nyheter.

I stället åtalades 24-åringen för våldsamt motstånd. Nu har mannen friats i tingsrätten med motiveringen att väktarna utsatte honom för våld. Tingsrätten anser inte att väktarnas beskrivning av händelsen är tillförlitlig. Dessutom har deras vittnesmål inte stärkts av den muntliga bevisningen i övrigt.

Väktare misstänks för brott

I stället konstaterar tingsrätten i domen att någon av väktarna gjort sig skyldig till brottslig handling. Det räckte för att 24-åringen skulle kunna hävda nödvärn och han friades därmed helt.

Det var en lördagskväll som 24-åringen avvisades från karnevalsområdet på grund av en krossad ölflaska. Enligt mannen blev han därefter misshandlad av vakterna. Bland annat ska en vakt ha slagit mannens huvud mot ett skyltfönster så att det gick sönder. Mannen fick också skärsår och ska därefter ha spottat blod på vakterna.

Huruvida de nya omständigheterna räcker för att väcka åtal mot väktarna är oklart. I tingsrätten skyllde väktarna på varandra.

Åklagaren har emellertid bestämt att öppna den nedlagda förundersökningen för att kontrollera vittnesmålen igen.

- Det förstår jag att det gör. Dels på grund av utgången i målet och dels på grund av vad våra vittnen sade. Men det är ju inte säkert att det leder till åtal för det, säger 24-åringens försvarare Per Oemhe till Södermanlands Nyheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista