SSAB vill släppa ut mer koldioxid

SSAB i Oxelösund vill öka sitt koldioxidutsläpp med 30 procent till år 2007. Det framgår av företagets redovisning av utsläpp inför regeringens ansökan till EU om utsläppshandeln som börjar nästa år.

SSAB i Oxelösund släpper ut 2,3 miljoner ton koldioxid per år. Koldioxid som bidrar till att öka växthuseffekten, som i sin tur påverkar klimatet på jorden. Forskarna förutspår stora förändringar med bland annat stormar och ökad nederbörd Därför har EU beslutat att minska koldioxidutsläppen med 8 procent fram till år 2012.

Inom EU ska man fördela rätten att släppa ut koldioxid mellan länderna, som i sin tur ska ge företagen så kallade utsläppskvoter. På onsdagen ska Sveriges ansökan till EU vara inne och SSAB i Oxelösund har i sina beräkningar kommit fram till att man till 2007 vill öka sina koldioxidutsläpp med 30 procent, till ungefär tre miljoner ton per år.

- För att få ut järnet frånm järnmalmen så måste kolet till i den kemiska processen i masugnarna och vi kan inte byta ut det mot något annat, säger SSAB:s miljöchef, Klas Lundberg.

Kritik från SSAB

EU:s beslut att minska koldioxidutsläppen ligger till grund i Kyoto avtalet, vilket är ett avtal inom FN som var meningen att alla jordens länder skulle skriva på men som flera länder bland annat Usa och Ryssland inte vill skriva under. EU beslutade att köra på iallafall. Det skapar problem menar SSAB:s miljöchef.

- Eftersom de inte är med så belastas de inte heller med de pålagor som det här systemet kommer att ge och det konkurrensförskjuter helt och hållet branschen och det tycker vi är illa faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista