Polismannen fortsatt häktad

Den 34-årige poliskommissarie från Stockholm, som misstänks för inblandning i en narkotikahärva i Sörmland, ska fortsätta att vara häktad. Hovrätten avslog på onsdagsmorgonen advokatens överklagan av häktningen. Mannen häktades av Eskilstuna tingsrätt i fredags misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Polismannen begärde, via sin advokat Per Liljekvist, att häktningsförhandlingen i hovrätten skulle hållas muntligen, det vill säga att parterna skulle vara närvarande vid förhandlingen, precis som vid häktningsförhandlingen i Eskilstuna i fredags, men hovrätten avslog den begäran.

Enligt den inlaga som advokaten lämnade in till hovrätten, och som Sveriges Radio Sörmland tagit del av, ville polismannen ha en muntlig förhandling på grund av ärendets komplexa karaktär och dels den ”personliga tragedin och dess konsekvenser”.

Polismannen förnekar brott och bestrider ansvar för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Av advokatens inlaga till hovrätten framgår att polismannen inte har haft någon kännedom om narkotikaleveranser.

Åtal ska formellt vara väckt den 9 april, men av allt att döma kommer åklagaren att begära förlängd tid eftersom utredningen beskrivs som omfattande och svår.

Sveriges Radio Sörmland sökte chefsåklagare Monica Mimer på onsdagen, men utan resultat. I samband med den av massmedia mycket uppmärksammade häktningsförhandlingen sa Monica Mimer ingenting om hur hon tror att polismannen är inblandad i kokainaffärerna. De andra misstänkta personernas roller i härvan ville hon heller inte avslöja. 

BAKGRUND:

Polisen spanade under en längre tid på de flera misstänkta personer och misstänkte att de planerade att köpa kokain för att sälja vidare. I början av året slog polisen och grep dem. Samtidigt greps den holländare som, enligt polisen skulle leverera kokainet. Polisen beslagtog åtta hekto kokain, värt uppemot 2,5 miljoner på gatan.

Narkotikabrottet som polisen misstänks för ska ha begåtts mellan augusti förra året och januari i år. Förutom polisen är fyra andra personer misstänkta och häktade för inblandning i knarkaffärerna, två eskilstunabor, en från Stallarholmen, och en holländare - alla är i 30-årsåldern. Enligt uppgifter misstänker polisen fler personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".