STRÄNGNÄS

Farlig pedofil funnen

Den efterlyste pedofilen som under tisdagen smitit från sina vårdare är funnen. Han anträffades och omhändertogs på ett tåg i närheten av Charlottenberg i Värmland.

Polisen gick under tisdagseftermiddagen ut med ett rikslarm om att den dömde pedofilen smitit från sina vårdare i samband med ett besök av en familjegrav tidigare i dag.

Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård för cirka 30 år sedan för sexuell förgripelse och mord på en minderårig pojke. Han ansågs alltjämt som farlig då han enligt vårdanstalten fortfarande är intresserad av minderåriga pojkar.

Men strax innan midnatt anträffades han alltså på ett tåg i Värmland.

– Vi fick tips från oberoende personer som ringde in och sa att de sett mannen på tåget. Tåget stoppades strax innan Charlottenerg tills en polispatrull från Arvika kunde gå in och omhänderta mannen, säger Morgan Connedal, vakthavande befäl vid polisen i Värmland.

Nu är den dömde pedofilen på väg till Karlstad där det så småningom ska ske en utväxling med polisen i Sörmland, för att mannen ska kunna åka tillbaka till Sankt Görans sjukhus i Stockholm där han vårdas.

Sedan han dömdes till rättspsykiatrisk vård för cirka 30 år sedan har han vårdats på Karsudden, Sankt Sigfrids sjukhus och sedan sex månader alltså på Sankt Görans sjukhus.

– Enligt uppgifter från vårdanstalten anses han alltjämt som farlig då han fotfarande är intresserad av minderåriga pojkar, sa Annica Redlund, biträdande vakthavande befäl på polisen i Sörmland, tidigare under tisdagkvällen.

Det var klockan 13.00 under tisdagen som mannen försvann från sina vårdare i samband med ett besök av en familjegrav på Mariefreds kyrkogård. Polisen i Sörmland sökte inledningsvis med en stor polisstyrka i närområdet. 

Nu är alltså mannen funnen och omhändertagen i närheten av Charlottenberg i Värmland.

Julia Milder

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista