Personal på äldreboende oroliga för omöjlig arbetssituation

En ensam person som ska ta hand om sex stycken dementa under flera timmar. Det kan, vilken dag som helst, bli verklighet för personalen på avdelning tre på Isabellagården i Strängnäs.

Undersköterskan Anette Karlsson, som jobbat med dementa på Isabellagården i tre år, tror inte att det finns en chans för personalen att klara av den situationen.

-Nej, det tror jag inte. Inte som det ser ut nu. Man kan ju aldrig säga vilka boende vi har om ett halvår, men som det är idag är det helt omöjligt, säger Anette Karlsson.

Förut fanns det åtta dementa som bodde på Isabellagården. Sen blev de sex stycken, men det betyder inte att det automatiskt blir lugnare på avdelning för det. Det finns olika grader av demens och de äldre är också oroliga på olika sätt, vissa mer våldsamt vissa andra inte.

-Vissa sitter och slår och skriker, andra klättrar över möbler och andra boenden, och de förstår inte att  man inte kan göra så. Vi måste vara där och styra bort dem, säger Anette Karlsson.

Den här dan sitter det fem stycken äldre dementa i allrummet. Här finns det både kök, TV och ett par matbord. Lena Lindblom hjälper en äldre man att dricka kaffe. Idag jobbar hon ensam på avdelningen.

-Det kan hända att jag måste hjälpa nån att gå på toaletten och då måste jag lämna de andra här, vind för våg. Och jag skulle gärna veta från politikerna vem som tar ansvar för om det händer någonting när vi jobbar ensamma, säger Lena Lindblom.

I slutet av förra veckan skickade personalen ett brev till Strängnäs kommun för att försöka få någon att förstå deras situation på jobbet. Och för att få de att försöka ändra på beslutet om nedskärningarna, som skulle leda till att en person ur personalen får jobba under minst sju timmar per dag, ensam med sex stycken dementa.

-Vi måste få dem att förstå att vi kan inte vara själva. Jag är ärligt talat jättaskraj för att jobba själv härinne på kvällarna. Det vill inte jag, säger Anette Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".