Socialbidrag ska halveras

Antalet hushåll i Katrineholm som får socialbidrag, ska halveras på två år. Det är kommunens mål. En undersökning visar att många familjer levt länge på socialbidrag och därför krävs en förändring nu, menar Bengt Thelander chef för individ och familjeomsorgen.
En undersökning visar att nästan 300 hushåll har levt på socialbidrag i mer än sex månader, trots att många skulle kunna arbeta om de hade ett jobb, säger Bengt Thelander. För att få ut fler människor i arbete eller annan sysselsättning så de kan försörja sig själva kommer socialförvaltningen att föreslå ett åtgärdsprogram som i första hand går ut på att olika myndigheter som socialförvaltning, arbetsförmedling och försäkringskassa ska samarbeta bättre. Målet är att halvera antalet bidragstagare på två år. Enligt Bengt Thelander visar undersökningar att många som får långvarigt försörjningsstöd mår dåligt och tappar sin självaktining och det får konsekvenser för hela familjen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista