Betygsproblem i Oxelösund

Det fristående gymnasiet, Nyköpings enskilda gymnasium, som ska starta i höst, får inte dispans att ge betyg för tio oxelösundselever som vill slutföra sin naturvetenskapliga utbildning på det enskilda gymnasiet. Det har Skolverket beslutat. Idag studerar de aktuella eleverna på det naturvetenskapliga programmet på det kommunala gymnasiet i Oxelösund.

De aktuella eleverna vill slutföra sin utbildning på det fristående gymnasiet när Oxelösunds gymnasium läggs ned, men eftersom det enskilda gymnasiet inte har tillstånd att bedriva det naturvetenskapliga programmet får det heller inte sätta betyg, säger Skolverket.

Företaget Erastos’ ägare, Per Skogqvist, säger att hans företag har tillstånd att bedriva det samhällsvetenskapliga programmet från och med nästa termin, men att programmet har en

Företaget Erastos’ ägare, Per Skogqvist, säger att en lösning är på gång tillsammans med kommunen så att eleverna ska få ett slutbetyg när de gått klart utbildningen på det fristående gymnasiet. Vilken lösning som är aktuell vill han inte berätta.

Enligt Bert Appert, som är rektor på Breviksgymnasiet i Oxelösund säger att det finns två lösningar.

- Antingen stannar eleverna kvar formellt på Breviksgymnasiet, men finns fysiskt på det enskilda gymnasiet och slutför utbildningen. Kommunen ska då ha insyn i verksamheten.

Eller så fattar nämnden beslut att söka särskilt tillstånd hos regeringen att utbildningsanordnaren får dispans för betygssättningen.

- Det finns en sådan förordning om det, säger Bert Appert.

Oxelösunds kommun har tidigare lovat att de elever som vill slutföra gymnasiet i kommunen ska få göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".