Skolor i Eskilstuna hotas av nedläggning

Flera skolor i Eskilstuna kan komma att läggas ned. Det meddelade ledningen för barn- och utbildningsförvaltningen på torsdagen. Anledningen är att antalet elever minskar. Det väntas bli 1000 barn färre barn i grundskolan om fem år, enligt nya prognoser. Samtidigt blir det lika många fler i gymnasieskolan.

Förvaltningsledningen säger att alla grundskolor framöver måste göra förändringar i personal och klasser.

En eventuell nedläggning kan bli aktuell på lång sikt. Inga skolor pekas ut i dagsläget, men kommunen menar att den inte kan stå med tomma lokaler vilket blir effekten av ett minskat antal elever. Sedan tidigare hotas tre landsbygdsskolor precis av samma anledning, ett minskat elevunderlag.

17 nya miljoner

Samtidigt kommer beskedet att grundskolorna och gymnasierna i Eskilstuna får 17 miljoner kronor av staten. Det är de så kallade Wärnerssonpengarna som barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott har beslutat att fördela.

Enligt ledningen för förvaltningen blir det därmed inga nedskärningar i budgeten för läsåret 2004/2005, men föräldrar, barn och personal kan ändå räkna med stora förändringar när det gäller elevgrupper, lokaler och personal. Det beror på att antalet elever blir färre och dessutom att många elever väljer en annan skola än den de tillhör.

De statliga pengarna ska satsas på personalökningar i skolan. Förskolorna berörs inte av de statliga pengarna. Om delårsrapporten senare visar att det blir ett överskott  i budgeten i år kan pengar fördelas till förskolan, enligt barn-och utbildningsförvaltningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".