Politiker lägger ansvar för brister på tjänstemännen

- Det är tjänstemännens sak att lösa situationen för de demenssjuka på Isabellagården i Strängnäs, säger Bruno Karlsson, som är ordförande i socialnämnden i Strängnäs mot bakgrund av kritiken från personalen om bristande arbetsmiljö.

- Jag tycker att det är hemskt. Det gör en osäker. Man vill att de ska förstå att vi inte vill vara själva, säger undesköterskan Annette Karlsson.

Personalen på avdelning tre på Isabellagården slagit larm om att det inte är möjligt att arbeta själv flera timmar i sträck.

På gruppboendet för dementa bor sex personer idag. Som budgeten ser ut för 2004 kommer en anställd få ta hand om alla sex själv, under flera timmar på dagen. Därför skrev personalen nyligen ett brev till politikerna för att protestera. Men ordförande i socialnämnden, folkpartisten Bruno Karlsson, hänvisar till tjänstemännen, att det är deras arbete att lägga ett schema som fungerar.

- Det måste innebära att det finns en matematik som inte jag behärskar. Det är som att vi får pengar för att bygga en Saab, men att kravet är att vi ska bygga en Porsche, menar enhetschefen för Isabellagården, Karl Wilhelm Söderberg, om det.

Så vad händer då med tryggheten för patienterna? Personalen på avdelningen menar att de inte kan garantera att patienterna är trygga där när det bara finns en personal. Och Karl Wilhelm Söderberg håller med om att det inte är hållbart i längden.

- Det kräver att vi ser över boendeformen som sådan eftersom vi inte kan lägga scheman för så här små enheter. Man kanske skulle lösa det med att två gruppboende som samarbetar. Det är den möjligheten man skulle kunna lösa det med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".