"Brott av polis påverkar förtroendet"

- Jag ser oerhört allvarligt på det. Bara misstanke om brott mot en polis påverkar allänhetens förtroende för polisen, säger Stockholms länspolismästare, Carin Götblad, som för första gången kommenterar utredningen mot den 34-årige polisman som är misstänkt för inblandning i den omfattande kokainhärvan som polisen i Sörmland utreder.

Den 34-årige mannen häktades i fredags, på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott, alternativt grovt tjänstefel. Polis och åklagare anser att det finns kopplingar mellan honom och fyra män som är häktade, misstänkta för narkotikasmuggling för miljonbelopp.

Exakt vad kriminalkommissarien skulle ha gjort är oklart - sekretess råder inom utredningen. Hans advokat Per Liljekvist säger till ekot att mannen förnekar brott och säger sig ha rent samvete.

Chefsåklagare Monica Mimer överlämnar på fredagen ärendet till en annan åklagare: Katarina Johansson-Welin i Linköping, men säger att det finns anledning att betona att mannen bara så att säga är misstänkt och häktad - någon fällande dom finns ju ännu inte.

Carin Götblad säger att mannen mycket väl kan ha haft till uppgift att ha kontakt med kriminella, men om han på något vis gått för långt vet hon inte.

Ärendet är dock ytterst pikant för polisledningen i Stockholm - och förutom brottsmisstankarna så finns det uppgifter om att mannen hjälpt till att förmedla ett antal hyreslägenheter till sina chefer. Därefter har han själv blivit ställföreträdande chef för en enhet inom länskriminalpolisen:

- Jag kan inte se att det förekommit något otillbörligt i det här. Jag har tittat på tillsättningen av hans tjänst som kommissarie och jag kunde se att myndigheten har följt rutinerna.

(ekot)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".