Hård kritik mot byggnationer i Sjövikens vatten

Flera instanser riktar kritik mot Riksbyggens planer att bygga båtplatser, bryggor och en konstgjord ö i Sjöviken centrala Strängnäs. Det framgår av de remissyttranden som inkomit till miljödomstolen som ska avgöra byggnationer i vattnet.

Riksbyggen planerar tillsammans med Strängnäs kommun att bygga ett 70-tal bostadsrätter vid friluftsområdet Sjöviken vid Mälarens strand i centrala Strängnäs. Bland annat ska flera byggas ute i vattnet med bryggor och båtplatser, och en konstgjord ö planeras.

Men det finns ett starkt motstånd. En aktionsgrupp för Sjöviken anser att kommunen och Riksbyggen kört över allmänheten och att det finns brister i kommunens planprocess med detaljplanen.

Man menar också att området blir alltför hårt exploaterat och att det påverkar miljön och friluftslivet hårt. Den fråga som nu är aktuell är byggnationerna ute i vattnet, vilket innebär att man ska gräva kanaler, påla och schakta. Flera instanser har till miljödomstolen svarat på vad de anser om Riksbyggens planer i den här delen.

Fiskeriverket pekar på riskerna för fisken och fisket, något som Riksbyggen inte sagt så mycket om i sin ansökan. Fiskeriverket kräver att arbeten som gör vattnet grumligt genomförs mellan september och april med de skyddsåtgärder som krävs. Sjöfartsverket pekar på risken för påsegling i samband med arbeten i vattnet.

Men de som är mest kritiska är inte oväntat Aktionsgruppen för Sjöviken. De återupprepar en del av den kritik de tidigare riktat och menar att projektet inte kan genomföras eftersom det, enligt dem, strider mot plan- och bygglagen och mot miljölagstiftningen. Man kritiserar också Riksbyggen och kommunen för att tona ned de problem och brister som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista