Vattenledningssabotage misstänkt "pojkstreck"

Under söndagsmorgonen upptäcktes sabotage på vattenledningsnätet i Malmköping och Flens kommun varnade allmänheten för att dricka kranvattnet. Det var ett rör som hade körts in under locket på en vattenreservoar och det höga staket, som är tänkt att skydda från obehöriga, var forcerat.

Upptäckten gjordes av en person som var ute och gick med sin hund och som rapporterade skadegörelsen till kommunen. Flens kommun valde då att stänga av vattentillförseln och uppmanade de boende i Malmköping att inte dricka kranvattnet. Man anordnade en tankbil med dricksvatten på Malmahed där allmänheten kunde hämta vatten.

Det inkilade röret hade inte fått locket på vattenreservoaren att lossna men Flens kommun valde ändå att vidta åtgärden att tömma vattensystemet.

- Vi har inte kunnat se eller upptäcka något som pekar på att det skulle hällts något i röret men vi valde att ta det säkra före det osäkra och tömma vattensystemet, eftersom man kan få ner smuts, damm eller andra partiklar genom röret och ner i vattnet, säger kommunalrådet i Flen, Lotta Finstorp.

På Flens kommun tror man att det handlar om ett ”pojkstreck” men har polisanmält skadegörelsen som sabotage.

- Det finns ingen misstänkt än, men polisen ser mycket allvarligt på händelsen och ska utreda den, säger Lotta Finstorp.

Vattnet har testats men något resultat har inte kommit än, ett sådant väntas under kvällen. Vattenreservoaren är nu tom, det gick väldigt fort att tömma den i och med att kommunen uppmanade de boende i Malmköping att öppna sina kranar. Kommunen räknar med att kunna fylla på med nytt vatten och under kvällen räknar man med att det ska vara igång igen.

- När allting har kommit igång igen måste vi utvärdera från kommunens sida hur man ska förhindra att något sådant här händer igen, säger Lotta Finstorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".