Vattnet tillbaka efter sabotaget

På söndagskvällen släppte Flens kommun på vattnet i ledningarna i Malmköping igen efter att det varit avstängt under hela dagen. Skadegörelse på vattenledningsnätet gjorde att kommunen av säkerhetsskäl stängde av allt vatten för drygt 2000 hushåll vid 13-tiden på söndagen och uppmanade allmänheten att inte dricka kranvattnet på söndagen utan istället hämta det från en tankbil på Malmahed.

Vattnet började släppas på sent på söndagseftermiddagen.

- Vattnet är fullt drickbart, men det kan vara lite brunt och missfärgat eftersom man har tömt ut ledningsnätet och då kan det ha rivit ut vissa beläggningar i nätet, det är inget farligt, men det kan se lite illa ut och smaka lite illa, säger Bo Ahläng, teknisk chef i Flens kommun.

Det var på söndagsmorgonen som en av de anställda i kommunen upptäckte att en lucka på vattenreservoaren var uppbruten vilket gjorde det möjligt att förgifta vattnet, men om något farligt finns i det vatten som togs om hand är oklart.

Va-chefen kontaktades och kommunalrådet och kommunchefen kallades in. De tog beslut att tömma vattensystemet. Misstanken var att någon skulle ha kunnat hälla i bakterier eller gift i vattnet som skulle kunna orsaka skada. En tankbil ställdes ut på Malmahed där allmänheten kunde hämta vatten.

Prover på det vatten som tömdes på söndagen skickades på söndagen iväg till laboratorium för att undersöka om det innehåller något som är farligt för hälsan. Hittills har inga signaler kommit om att någon blivit sjuk. Något provsvar väntas under måndagen och senare under veckan.

Bo Aläng ser mycket allvarlogt på händelsen.

- Det är mycket allvarligt att drygt 2200 personer riskerar att bli sjuka eller förgiftade och vi måste ha en diskussion om att öka säkerheten vid sådana här anläggningar, exempelvis högre stängsel eller kameraövervakning och tätare tillsyn.

Det är oklart vad som ligger bakom händelsen, som utreds av polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".