Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Lärarstudenterna får för lite utbildning om dyslexi"

Lärarstudenterna vid Mälardalens högskola, som ska undervisa låg- och mellanstadieelever, får inga särskilda kunskaper i hur de ska kunna hjälpa elever som har läs- och skrivsvårigheter. Detta trots att dyslexi är ganska utbrett bland dagens elever.

Men utbildningschefen Ann-Christin Julin Svensson vid Mälardalens högskola tror ändå att deras studenter kommer att kunna jobba med elever som har dyselexi.

-Ja, men de är inte specialpedagoger. Det är en särskild utbildning, och det är specialpedagogen som har i uppgift ett utreda och skriva handlingsplaner för eleverna, säger Ann-Christin Julin Svensson.

Dyslexi upptäcks oftast först när barnet börjar skolan och ska lära sig att läsa och skriva. Det är också därför som just lågstadielärare är så viktiga när det gäller att upptäcka och hjälpa barn med läs- och skrivsvårigheter.

Mats Myrberg, som är professor i specialpedagogik vid lärarhögskolan i Stockholm, är kritisk till de dåliga kunskaper i hur man ska lära barn med dyslexi att läsa och skriva, som finns i dagens grundskolor.

-Vi har under hela 90-talet utbildat generalister. Lärare som ska undervisa i flera ämnen och som tyvärr har fått väldigt lite med sig i sin grundutbildning om läs- och skrivinlärning och pedagogik. Och det här är jag rädd kommer att försämra situationen för de barn som har dyslexi, säger Mats Myrberg.

De brister som fanns i 90-talets lärarutbildningar, och som enligt Mats Myrberg, gjorde lärare till generalister verkar alltså fortfarande finnas. Utbildningschefen Ann-Christin Julin Svensson håller med Myrberg om att de även idag utbildar generalister.

-De blir generalister så till vida att de få en bred grundläggande kunskap för att vara lärare, säger Ann-Christin Julin Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".