Svårt rekrytera sommarvikarier till kriminalvården

Kriminalvården i Sörmland har svårt att rekrytera sommarvikarier i år. Än så länge är inte personalfrågan löst. Anledningen är att de sökande har en tendens att vara för unga och ha för lite livserfarenhet.

-Det har gått lite trögt på både Hällby och Mariefred i år. Vi får ju, som de flesta, många sökanden som är väldigt unga, som kanske precis har gått färdigt skolan. Och i vår verksamhet är det svårt att ta in många väldigt unga personer, eftersom det är en ganska tuff miljö att jobba i. Så vi ser ju att gärna att man framförallt har lite livserfarenhet, förutom att man har en hygglig grundutbildning. Man kanske jobbat ett antal år, gjort andra saker i ett antal år, och kanske är i trettioårsåldern, säger kriminalvårdschefen i Eskilstuna Henrik Svärd.

Så svårt som det har varit att rekrytera folk i år har det aldrig varit tidigare. Trots det väljer ändå Kriminalvården låta den orinarie personalen fördela sin semester på två semesterperioder, vilket betyder att hälften av personalen är ordinarie, hälften är vikarier under sommarmånaderna. Det får konsekvenser för vården. Just på sommaren är det extra svårt att jobba på fängelserna. Fångarna är mer lättretliga och erfaren personal är om mer viktig.

-Sommaren är lite grann en riskperiod på anstalter. Det blir varmt och det blir påfrestande att vara inne på anstalt. Och då måste det finnas en viss stabilitet också bland vikarierna, att det finns en spridning åldersmässigt. Det så att man trots att man är vikarie kan ta de här intagna på ett bra sätt, säger Henrik Svärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".