Kritik mot olaglig transport av lakvatten

Länsstyrelsen riktar kritik mot det kommunala bolaget Energi&Miljö när det gäller hanteringen av miljöfarligt lakvatten på soptippen i Lilla Nyby. Det gäller bolagets ansökan till miljödomstolen om att få transportera lakvatten till reningsverket trots att miljodomstolen sagt att det inte får det. Länsstyrelsen har viss förståelse, men tycker att bolaget ska vidta åtgärder så att vattnet kan tas om hand på soptippen.

Enligt en dom i miljödomstolen måste bolaget ta hand om lakvatten i en speciell anläggning på soptippen och inte transportera det till reningsverket, men den har inte riktigt fungerat som den ska.

Bolaget har i vinter transporterat vattnet till reningsverket ändå eftersom en damm på soptippen riskerade att svämma över. Bolaget vill ha den möjligheten även i framtiden.

Men Länsstyrelsen anser att man inte kan göra en bedömning om bolagets ansökan är rimlig eller om det behöver ställas högre krav på bolaget. Länsstyrelsen anser att det i bolagets ansökandet inte framgår hur miljön påverkas, men kan tänka sig att gå med på det, men vill samtidigt att bolaget gör något så att dammen inte riskerar att svämma över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".