Gnesta bommar igen återvinningsplats

Gnesta Kommun har beslutat att införa bom och passerkort för den som vill lämna avfall på den kommunala återvinningsplatsen. Kommunledningen se rinte det som ett problem, men det hotar miljön, menar miljöpartiet.

- Jag tror att risken är överhängande att folk kommer att låta bli att lämna saker på rätt plats. Troligen kommer folk att slänga saker bakom knuten eller ute i naturen istället för att låta det återvinnas, säger mljöpartiets gruppledare, Daniel Helldén. 

Till Återvinningsgården har många Gnestabor kommit med sina uttjänta varor. Alltifrån bilbatterier till kylskåp till plankor. Men problemet är att det kommit mycket mer avfall till återvinningsgården än vad det finns plats för, och möjligen är det inte bara personer från Gnesta kommun som lämnat avfall där, utan kommunen tror att folk från Mölnbo och Vagnhärad använder sig av Gnestas återvinningsgård. Utan att betala för sig.

Om Gnesta kommun inte kan betala för återvinningen så kommer naturen att få göra det, i och med det extra krångel som blir med passerkort, menar miljöpartiet.

Kommunstyrelsens ordförande i Gnesta, socialdemokraten Gert Nilsson, tror inte att det nya återvinningssystemet kommer uppfattas som krångligt.

- Man har kort på biblioteket och på andra ställen. Att ha ett kort för att bli av med soporna kan inte bli något extra besvär. Vi gör det här för det är ju de som betalar för servicen som ska utnyttja den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".