Saknad sko i fokus vid mordrättegång

En saknad sko stod i fokus under den åttonde rättegångsdagen om kalkbrottsmordet i Eskilstuna, 1994. Den 27-åring som erkänt att han varit med om mordet har berättat att offret, Andreas Bengtsson, saknade en sko och åklagaren Lars Lundin försökte idag att styrka 27-åringens berättelse.

Rättegången om kalkbrottsmordet 1994, gick på onsdagen in på sin åttonde rättegångsdag. Det var i maj för snart tio år sedan som 19-årige Andreas Bengtsson hittades död i ett vattenfyllt kalkbrott i Barva utanför Eskilstuna. En 27-åring har erkänt att han varit med, men de två andra som står åtalade, förnekar brott.

Två av advokaterna, som försvarar de som förnekar brott, menar att den tekniska bevisningen är svag. Och åklagaren bygger framför allt åtalet på 27-åringens erkännande och detaljerade beskrivning.

27-åringen har sagt att Andreas Bengtsson saknade en sko vid kalkbrottet och åklagaren ville på tisdagen bevisa att han inte kunnat veta det utan att ha varit med. För att styrka det, vittnade polisens kriminalinspektör Roland Larsson. Han hade gått igenom tidningsartiklar för att se om det skrivits något om en saknad sko på offret, men sa att han inte hittat något. Åklagaren ville med Larssons vittnesmål utesluta att 27-åringen kunnat få uppgifterna om den saknade skon via tidningarna.

Men advokat Dick Lewinson var kritisk till Larssons genomgång av vad tidningarna skrivit.

- Syftet var ju uppenbarligen att försöka visa att den uppgiften inte hade förkommit i tidningarna och att det då skulle vara en kunskap som skulle vara unik för 27-åringen. ör det första menar jag att vad Larsson vittnade om visar ju att han inte gått igenom allt mediamaterial. Media är inte den enda kanalen genom vilken information sprids. Mycket information sprids i de här gängen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".