"Påskfirandet kan skapa gemenskap"

Vid sidan av julen så är påsken den tid på året som svenska folket äter som allra mest. Färsk statistik visar att vi veckan före påsk handlar mat för 20 procent mer än under en normal vecka. Men trots att påsken numera ofta handlar mer om godis än om Jesus så ser inte kyrkoherden i St Nicolai församling i Nyköping, Ingegerd Sjölin, något större fel med dagens svenska påskfirande.

-Om det här att vi handlar mycket mat och godis, om det står för att vi sen kommer tillsammans och äter det här och har en god samvaro, så är det nåt väldigt gott för oss. För väldigt många människor lever vilsna och ensamma och behöver gemenskap. Om det är det det handlar om så är det ett gott resultat, säger kyrkoherden Ingegerd Sjölin.

Färsk statistik visar att vi veckan före påsk handlar mat för 20 procent mer än under en normal vecka. De flesta som hugger in på helgens påskmiddag tänker kanske inte på Jesu lidande mellan tuggorna.

Men det är inte det viktigaste med en helg som påsken, tycker kyrkoherde Ingegerd Sjölin. Däremot saknar hon långfredagens funktion som paus i tillvaron som den var förr. Fram tills 1973 fanns faktiskt en lag som förbjöd offentliga nöjen på långfredagen, som bio, teater och dans.

-Jag tycker det är synd att vi i vårt samhälle inte unnar och oss en vilodag per år. Där man får ta igen sig och där det kanske inte lockas till så mycket annat heller, där man kan vara tillsammans, promenera, gå till kyrkan, läsa och tänka på varandra, säger Ingegerd Sjölin från St Nicolai församling i Nyköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".