Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Eldningsförbund råder i hela Sörmland

Hemligt nätverk hjälper utsatta kvinnor

Det finns ett hemligt nätverk i Eskilstuna som hjälper och skyddar kvinnor som är utsatta för hedersrelaterat våld. Det skriver Eskilstuna-Kuriren, som granskat problematiken kring den hedersrelaterade brottsligheten.

Nätverket arbetar i all hemlighet utan lokaler och pengar. De träffas hos varandra eller i bostadsområdenas tvättstugor. Några kvinnor, som Nätverket har haft kontakt med, lever idag gömda utom räckhåll från bröder, pappor eller andra män som hotat och misshandlat dem.

Enligt rikskriminalens expert på hedersrelaterad brottslighet, Kickis Åhré Älgamo, finns liknande nätverk också på andra håll i landet. Enligt henne så finns flera konflikthärdar i Eskilstuna.

- Vissa etniska grupper har järnkoll på varandra och är särskilt påpassade är de unga flickorna.

Hon säger till tidningen att polisen i Eskilstuna arbetar oerhört kompetent och ligger flera steg före andra polismyndigheter, men socialtjänmsten i Eskilstuna har inte samma medvetenhet som polisen. Hon säger att det finns många exempel på kvinnor som föringade eller bortviftade när de sökt sig till socialen.

- Det vittnar många av de enskilda individer som ringt mig om. Deras åsikt är att det inte är någon idé att gå till socialen. Det finns en och annan kurator som gör ett jättejobb, men de får ingen uppbackning uppifrån, det märks väldigt tydligt i Eskilstuna. Det finns för få brobyggare mellan invandrare och myndigheter.

Problematiken kring hedersrelaterad brottslighet handlar exempelvis om en ung flicka med invandrarbakgrund, som enligt hennes familj, inte får träffa vilken man hon vill utan måste exempelvis gifta sig med den man som familjen utser. Går kvinnan utanför de normer och värderingar som familjen har tar familjen avstånd och det förekommer hot och våld mot dessa kvinnor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".