"Ta bort gymmen på anstalterna"

Eskilstuna kriminalvårdschef, Henrik Svärd, vill att ”gymmen” på landets anstalter tas bort. Han anser att muskelbyggande strider mot det mål kriminalvården strävar efter, att jobba med behandlingsåtgärder och att minska återfall i brott.

- De intagna är ofta dömda för våldsbrott, de har väldigt ofta missbruksproblem. Jag tycker att det stämmer väldigt illa med vårt mål, att jobba med behandlingsåtgärder, att försöka minska risken för återfall i brott. Då måste vi jobba så att de får en sundare uppfattning kring kropp och hälsa, inte bara själen. Vi vet att det förekommer anabola stereoider på anstalter. Det är en direkt konsekvens att man jobbar med muskelbyggande.

Att träna på gym är enligt kriminalvårdschefen Henrik Svärd den mest populära fritidssysselsättningen på Hällbyanstalten. Gymmet är tillgängligt dagligen och det finns ingen gräns för hur mycket man som intagen får träna.

Henrik Svärd anser att det är fel. Istället för muskelbyggande vill han att de intagna ska ägna sig åt konditionsträning vilket i sin tur skulle leda till att droganvändadet på anstalten minskade, säger han.

Inom det närmaste året hoppas Henrik Svärd att Sveriges samtliga anstalter tar bort sina gym. Han vill att de ansvariga kan agera tillsammans.

- Det är bättre att anstalter agerar gemensamt, för då kan inte intagna söka sig till andra anstalter för att få den möjligheten till träning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".