Ett steg mot större samarbete Mälardalen - Stockholm

Mälardalen och Stockholm ska genom intensivare sammarbete bli norra Europas mest spännande region. Det var utgångspunkten när Stockholms finansborgarråd Annika Billström (s) och ordförande i kommunstyrelsen i Eskilstuna Hans Ekström (s) möttes på tisdagen.

För att lyckas med visionen måste det framförallt bli lättare och billigare att förflytta sig inom regionen, menar Hans Ekström.

– Det finns ett direkt samband mellan rörlighet och ekonomisk tillväxt. Så vill man ha en ekonomisk tillväxt måste man se till att rörligheten fungerar, säger Hans Ekström.

Många människor pendlar till och från Stockhlom varje dag. Om priserna på tågbiljetterna sänks skulle det underlätta för pendlare, öka rörligheten och därmed också stärka regionen som Europas mest spännande, tror Hans Ekström.

Även finansborgarrådet i Stockholm Annika Billström, som är med och leder sammarbetet mellan huvudstaden och Mälardalen tycker att pendlingen är en jätteviktig fråga.

– Jag tror att det är nödvändigt att sänkta priserna, säger Annika Billström. Det kostar dygt 3000 kronor att pendla mellan Stockholm och Eskilstuna och det tycker jag är alldeles för dyrt. Men hur frågan ska lösas vet jag inte idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".