Droganvändandet minskar bland unga i Sörmland

Användandet av droger bland ungdomar i Sörmland har gått ned något, trots att det i Sverige i stort har ökat. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

Men ingenting är för evigt och det kan svänga snabbt, menar Ing-Marie Larsson, ungdomssekreterare i Eskilstuna.

– Man måste arbeta aktivt hela tiden, för i en sådan här miljö kan det skifta otroligt snabbt, säger hon.

För åtta år sen så var det totalt 43 ungdomar mellan 15 och 20 år som var misstänkta för narkotikabrott i Sörmland. För två år sen hade den siffran mer än fördubblats. Men förra året hände något. Siffran sjönk något och det tyder på en liten attitydförändring, säger Ing-Marie Larsson.

Sveriges Radio Sörmland ringde runt till några andra kommuner i länet. Nyköping har den senaste tiden märkt av att droganvändandet sjunkit, speciellt bland ungdomar. Anledningen där är att polisen den senaste tiden gjort tillslag mot narkomaner och langare, vilket gjort det mindre tillgängligt.

I Katrineholms kommun däremot säger man att användandet av droger har ökat och det skulle då bero på att polisen inte har de resurser som behövs för att kontrollera det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".