Kokainhärvan styrdes från Hällbyanstalten

Den 40-årige man, som greps i Eskilstuna måndags misstänkt för att vara huvudmannen i den omfattande kokainhärva som polisen i Sörmland utreder, greps på Hällbyanstalten i måndags. Svante Melin, chef för narkotikaroteln, säger till Sveriges Radio Sörmland att 40-åringen misstänks för att ha agerat i kokainaffärerna inifrån fängelset.

Den 40-årige mannen dömdes 2001 till tio års fängelse för grovt narkotikabrott. Det gällde också kokainaffärer och även andra personer dömdes för inblandning. Mannen har suttit inne i ungefär två år.

Han greps på Hällbyanstalten i måndags för inblandning i den kokainliga som polisen i Sörmland utreder och där en 34-årig poliskommissarie från Stockholm är inblandad i.

Enligt åklagare Magnus Elwing, är han huvudmannen och Svante Melin, säger att han har agerat inifrån fängelset. Han vill inte säga hur, men det kan ha skett via besök, post eller mobiltelefon. Uppgiften om just mobiltelefon, som Dagens Nyheter skriver om, vill Svante Melin inte kommentera.

Göran Ländin, säkerhetsansvarig på Hällby säger sig vara överraskad av gripandet och säger att kriminalvården inte fattat några misstankar mot 40-åringen och kriminalvården har helle rinte hittat någon mobiltelefon.

Sex personer, varav flera sörmlänningar, är häktade och det finns en sjunde som är häktad i sin frånvaro misstänkt för delaktighet i grovt narkotikabrott och grov varusmuggling. Polismannen som omhäktades igår förnekar brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista