Stora löften till kommunerna i vårbudgeten

Socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet lovar ökad tillväxt i landet och en ljusare framtid för landets kommuner. Samordningsministern Per Nuder, som besökte Eskilstuna på torsdagen, hävdar att kommunerna kommer att tjäna på budgeten.

– Det handlar om satsningar på förskolan, fler lärare i skolan, vidareutbildning av personal och sysselsättningsstöd, säger Per Nuder. Men det viktigaste är att ekonomin i sin helhet växer och att det blir fler skattebetalare och det blir det genom att människor är i jobb. 

Regeringen hävdar att tillväxten förväntas öka i landet vilket enligt per Nuder är nyckeln till att kommunerna får det bättre.

Men trots att Sverige enligt regeringen går mot en ljusare framtid har inte arbetslösheten minskat. Den väntas minska obetydligt kommande år. Det oroar den folkpartiska riksdagskvinnan och Nyköpingsbon Liselott Hagberg.

– Det saknas nytänkande när det gäller att få människor i arbete, säger Liselott Hagberg. Det är lika många arbetslösa nu som i början av 90-talet, när vi var i en djup lågkonjunktur. Det borde se annorlunda ut när vi är i en högkonjunktur. Det känns dystert tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista