Ökat stöd för barnfamiljer

Att samla stödet för barnfamiljer, till exempel barn- och mödravårdcentral och socialt stöd under ett tak blir alltmer vanligt. Runt om i länets kommuner pågår nu arbetet med att öppna så kallade familjecentraler.

Idag finns det familjecentraler i tre av länets kommuner, i Eskilstuna, Strängnäs och Nyköping. Men i alla andra pågår arbetet med att i någon form starta familjecentraler. I Brandkärr i Nyköping fick man en familjecentral 1998. 

– Under alla år har vi jobbat med barn och ungdomar, men vi har vid många tillfällen sakna socionomer i vår verksamhet. Att finnas under samma tak och att möta upp familjer tidigt har varit vårt mål under flera år och vi närmar oss det, säger Elisabet Lindgren som jobbat med barn i Brandkärr sedan 70-talet.

Idag saknas mödravård på familjecentralen i Brandkärr, men meningen är att barn- och mödravård tillsammans med öppna förskolan och socionomer ska finnas på en central. Tanken är att familjer med problem ska kunna få hjälp tidigt och då finns socionomerna som ett stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista