Kvinnohälsa i Sörmland

Det bör skapas en längemensam kvinnohälsa i Sörmland. Det framkommer i ett nytt förslag till Landstinget. - Anledningen är att många kvinnor idag känner att de inte tas på allvar inom primärvården, säger Mikael Edlund, socialdemokratisk ledamot i landstingsfullmäktige, och en av dem som lagt förslaget.
Han vill att det skapas en mottagning i anknytning till en vårdcentral i länet, där man koncentrerar sig på kvinnosjukdomar, både fysiska och psykosociala. Landstinget i Jämtland påbörjade redan 1997 ett projekt där en kvinnomottagning startades, och där slog det väl ut, enligt Edlund. Många åkte långa vägar för att komma dit. Mottagningen i Sörmland föreslås ha beeendevetare och psykologer men också allmänläkare och gynekologer. - Var i länet den kan placeras är ännu inte klart. Men det måste gå att ta sig dit med kollektivtrafiken, säger Edlund. Landstingsfullmäktige ska ta upp förslaget på sitt nästa möte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".