Landstinget ska driva kommunal primärvård

Vårdcentralerna i Katrineholm kommer att drivas av landstinget vid årskiftet. Sedan 1993 drivs den i kommunal regi. Enligt kommunen och landstinget ska förändringen inte påverka patienterna.

Från årskiftet gäller inte längre den speciallag som gör det möjligt för kommunern att vara huvudman för primärvården. Katrineholms kommun och landstinget har därför kommit överens om ett samarbetsavtal som ska vara klart innan sommaren. Det ska ta tillvara på arbetet med bland annat rehabilitering och hälsovård.

Försöket med primärvård i kommunal regi inleddes i Katrineholm för över tio år sedan. Det ska utvärderas under hösten. Landstinget vill veta vad som har varit bra och dåligt och ta tillvara på erfarenheterna. 

Enligt sjukvårdschefen, Anders Ahlgren, kommer hanteringen av informationen kring en patient underlättas när landstinget återtar primärvården. Det blir också lättare att hantera remisser, säger han.

Sekretesslagstiftningen gör idag exempelvis att en kommunal primärvårdsläkare inte inte snabbt, via landstingets administrativa system, kan ta del av en patientjournal som finns på exempelvis landstingets medicinavdelning på någon av sjukhusen - detta eftersom det gäller två myndigheter, uppger Ahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista