Eletrikerförbundet stämmer SSAB

Elektrikerförbundet har stämt SSAB vid Arbetsdomstolen för otillåten stridsåtgärd. Det skriver LO-tidningen. Dessutom stämmer elektrikerna elektriska installatörsorgansiationen och stål- och metallförbundet, arbetsgivarorganisationen som SSAB tillhör. SSAB anklagas för att ha svartlistat företag som har anställda som är med i facket.

Eletrikerförbundet menar att SSAB i Oxelösund mitten av mars gått ut med en offertförfrågan till elföretag och ville veta om företagen har anställda som är med i elektrikerförbundet i samband med avtalsförhandlingarna. Facket menar att SSAB ville anlita elföretag med anställda som inte var med i facket så att de inte skulle påverkas vid en eventuell konflikt.

- Det här är ett jävla sätt. Det handlar om en otillåten stridsåtgärd för agtt påverka oss i förhandlingarna. SSAB genomförde sympatiåtgärd med våra arbetsgivare. Stål- och metallförbundet är skyldigt att avbryta en otillåten stridsåtgärd, men de gör inget, säger Ronny Wenngren på eletrikeförbundet.

Elektrikerförbundet anklagar arbetsgivarorganisationen, stål- och metallförbundet, som SSAB tillhör, för att ha understött en otillåten stridsåtgärd. Elinstallationsorganisationen, EIO, anklagas för att ha använt offertförfrågan för att sätta press på elektrikerförbundet.

- Vi har upplevt detta som en påtryckning i våran pågående förhandling om ett nytt installationsavtal. Stål- och metall har också skyldighet att påverka sina medlemmar att de avbryter otillåtna stridsåtgärder, men det har de inte gjort, säger Ronny Wenngren på eletrikeförbundet till Sveriges Radio Sörmland.

Owe Jansson, järnklubbens vice ordförande på SSAB, tror inte att det handlar om någon svartlisning.

- Visserligen är det klantigt hanterat, men jag tror inte att SSAB:s val av elföretag avgörs om det finns medlemmar i elektrikeförbundet. Han säger att han har fått ta del av företagets förklaring till offertförfrågan. Den går ut på att eljobben behöver specificeras ordentligt för att reda ut vem som kan göra vad om det blir konflikt, säger han till LO-tidningen.

SSAB:s offertförfrågan överlämnades av elinstallationsorganisationen, EIO, till facket i samband med avtalsförhandlingarna. Enligt EIO:s förhandlingschef, Åsa Kjellberg Kahn var det ren information eftersom ville visa att det finns en oro bland elföretagens kunder för att det ska bli konflikt.

Elektrikerfacket och arbetsgivarparten EIO återupptog nyligen löneförhandlingarna sedan de ajournerades i början på april, enligt EIO:s vd Hans Enström.

Elektrikerförbundet har hittills ansett EIO:s lönebud vara alltför snålt. Dessutom finns den kontroversiella frågan om så kallade pressade byggtider med och som förra sommaren ledde till en strejk, uppger TT.

Elektrikerna är tillbaka vid förhandlingsbordet, men först sedan förbundsledningen försäkrat sig om medlemmarnas stöd för att gå i konflikt mot arbetsgivarnas avtalsförslag, skriver LO-tidningen.

Enligt Elektrikernas förbundsledning är det nästan 10 000 medlemmar som på mindre än två veckor med namnunderskrifter och på annat vis förklarat att de är beredda att strejka för att stoppa motpartens bud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista