Energibolag hotar stämma Flens kommun

Eskilstuna kommuns energibolag, Energi och miljö, hotar med att stämma Flens kommun och kräva ersättning för avtalsbrott. Energibolaget anser att Flens kommun, med för kort varsel, avbröt transporter av avfall till den kommunala soptippen i Eskilstuna och därmed bröt ett avtal. Flens kommun håller inte med.                

I november 2002 meddelade Flens kommun Eskilstuna energi och miljö att den skulle sluta transportera avfall till Eskilstunas kommunala soptipp. Flens kommun ansåg nämligen att den från och med årskiftet 2002/2003 inte hade laglig möjlighet att fortsätta transportera avfallet och deponera det på soptippen. Flen valde istället att skicka det till Linköping för förbränning.

Eskilstuna energi och miljö ansåg att Flen därmed bröt ett avtal och att Flens kommun med för kort varsel slutade med transporterna. Eskilstuna energi och miljö hävdar att bolaget förlorade drygt en miljon kronor på det.

I slutet av april väntas styrelsen för Eskilstuna energi och miljö besluta hur bolaget ska agera, antingen handlar det om att försöka nå en uppgörelse med Flens kommun eller så kan det bli en stämning vid tingsrätten.

Parterna verkar stå långt ifrån varandra. Lars Andersson, vd för Eskilstuna Energi och miljö, hävdar att Flen, enligt avtalet, skulle ha sagt upp transporterna sex månader i förväg, medan Flens kommuns jurist, Niklas Witt, menar att det inte behövdes, eftersom Energi och miljö borde ha känt till att Flen tänkte sluta med transporterna eftersom parterna diskuterat det under år 2002.

Enligt båda parter handlar det om att de tolkar avtalet olika. Det återstår att se om en domstol ska avgöra hur avtalet ska tolkas eller om det blir en uppgörelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista