Föräldrar får betala för gratis förskola

Föräldrar till barn, som är fyra och fem år i Eskilstuna och som har rätt till gratis allmän förskola om barnet är på förskolan 15 timmar per vecka, får i sommar betala för förskoleplatsen. Det gjorde de inte förra sommaren. Det framgår av ett nytt förslag till ändringar av kö- och avgiftsregler från barn- och utbildningsförvaltningen.

Enligt skolchefen Margareta Forsberg har kommunen inte råd att ha gratis allmän förskola för de aktuella barnen i sommar.

- Vi har varit generösa tidigare, säger skolchefen Margareta Forsberg som förklaring till de nya reglerna.

4-5-åringar har rätt att få gratis allmän förskola totalt 525 timmar per år, men endast under skolterminen, enligt Forsberg. Kommunen vill nu ta ut en avgift om barnet är på förskola mer än 525 timmar per år, det vill säga en avgift tas ut under sommaren, oavsett om barnet är på förskolan eller inte. Ordinarie avgift minskas dock med 30 procent.

- Alla ska betala för den tid som man inte, enligt lag, har rätt till gratis förskola, säger Margareta Forsberg, som säger att  Eskilstuna följer skollagen och menar att kommunen inte tillämpat den fullt ut tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista