SSAB oförstående för domstolsanmälan

SSAB i Oxelösund förstår inte varför elektrikerföbundet dragit företaget inför arbetsdomstolen. I lördags kunde vi berätta att elektrikerförbundet menar att SSAB vill anlita elföretag med anställda som inte är med i facket så att de inte skulle påverkas vid en eventuell strejk.

SSAB i Oxelösund ska bygga om och företaget skickade i mars därför förfrågningar till olika företag om hur mycket det skulle kosta att göra ombyggnationerna. SSAB undrade också om företagen som skulle göra jobben har anställda som är med i elektrikerförbundet. Förfrågningarna skickades ut under pågående löneförhandlingar mellan elbrancshen och elektrikerförbundet och facket menar att SSAB försökte utöva påtrycknignar mot elektrikerföbundet.

Men att SSAB skulle utöva påtryckningar mot elektrikerförbundet förnekas bestämt av SSAB’s VD Bengt Nilsson. Han vill inte kommentera ärendet på band innan det är avgjort i arbetsdomstolen men säger att SSAB, som inte är inblandade i avtalsförhandlingarna inte alls ville ge sig in i elektrikernas lönedebatt.

Syftet med frågan var att ta reda på hur mycket av ombyggnationerna som var jobb för elektriker, inte om de var anslutna till elektrikerförbundet.

-Men det var en klantig förmulering, säger Bengt Nilsson till Sveriges Radio Sörmland. Han menar också att det viktigt för SSAB att anita företag där personalen är fackligt anslutna.

-Annars får vi våra egna fack på oss, säger Bengt Nilsson.