Omställningen av jordbruksstödet kritiseras

På måndagen enades regeringen och stödpartierna, miljöpartiet och vänsterpartiet om en radikal omställning av jordbruksstödet i Sverige.

Förslaget gynnar lantbrukare i norra Sverige samt lantbrukare med djurhållning medan det blir försämringar för storjordbruken i södra delarna av landet.

Den nya inriktningen välkomnas av organisationen ekologiska lantbrukare där Peter Einarsson är jordbrukspolitisk handläggare. Däremot har lantbrukarnas organisation LRF protesterat högljutt mot förslaget.

Organisationen menar att förslaget som bland annat går ut på att slopa indelningen av sverige i olika regioner med olika högt eu-stöd kommer att slå hårt mot de mest produktiva lantbruken i södra sverige och därmed få stora negativa effekter för hela näringen.

LRF sörmland har i ett presmmeddelande hårt kritiserat miljöpartiet för att vara tillväxtfientligt och kallar partiets politik för utpressning. Men organisationen Ekologiska lantbrukare försvarar uppgörelsen eftersom man menar att det är ohållbart med ett jordbruksstöd som gynnar de lantbruk som har den högsta avkastningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista