Elöverkänsliga får sällan ekonomiska hjälp

Kommunerna i Sörmland hjälper inte elöverkänsliga. Det visar en undersökning som Sveriges Radio Sörmland gjort. Detta trots att socialminister Lars Engqvist tidigare sagt att handlingsplanen som gäller för andra funktionshinder också ska gälla elöverkänsliga.

När Sveriges Radio Sörmland ringde runt till länets kommuner visste ingen vem som ansvarade för frågor som rör elöverkänslighet. Till slut hamnade vi oftast hos de som ansvarar för bostadsanpassningsbidrag. Ett bidrag som alltså kan betala elsaneringen av hemmet för de elöverkänsliga.

I de flesta kommuner har elöverkänsliga hört av sig och sökt bidraget men med undantag av en kommun har aldrig något ekonomiskt stöd för elsanering betalats ut. Kommunerna avslår med hänvisning till Boverkets rekomendationer som säger att elöverkänslighet inte är tillräckligt utrett. I Eskilstuna kommun har det dock hänt att kommunen bekostat elsanering av bostaden, men ansvarige tjänsteman Lars-Göran Johansson bekräftar att det är svårt att få hjälp och att det krävs många bevis och intyg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".