Oklart hur 19-åringen dödades

Sköts 19-årige Andreas Bengtsson med en pistol vid kalkbrottet utanför Eskilstuna eller dödades han med en pilbåge eller något annat vasst föremål? Det var den centrala frågan när rättegången fortsatte på onsdagen mot de tre personer i 30-årsåldern som är åtalade för det brutala mordet för tio år sedan. På rättegångens tionde dag förhördes tre rättsläkare om obduktionen.

Åklagaren bygger sitt åtal framförallt på 27-åringens erkännande, men advokaterna, som försvarar de två åtalade, som förnekar brott, hävdar att hans berättelse inte är sann och att det inte finns någon teknisk bevisning som binder dem till brottet.

Frågan som diskuterades i rättssalen på onsdagen var om hur Andreas Bengtsson dödades, om ingångshålet i hans huvud kom från en pistolkula eller om han dödades med något annat, exempelvis en pilbåge. Det handlar om 27-åringens trovärdighet eftersom han sagt att han hörde två pistolskott.

Polisen har inte hittat något vapen, ingen pistol, inga kula har hittats i huvudet och spettet och yxan som, enligt åklagaren, har använts i samband med mordet har inte hittats. En försvårande omständighet är att det fanns ett ingångshål i skallen, men inget utgångshål.

I polisutredningen finns en uppgift om att Bengtsson dödades med en pilbåge i en lägenhet av andra personer och transporterades till kalkbrottet, vilket också är två av advokaternas linje.

En rättsläkare, som granskat obduktionen, sa att skadorna är typiska för skador från en kula, men att det inte är uteslutet att det kan vara något annat som har använts. Rättsläkaren, som gjorde obduktionen, gick på samma linje, men sa att skadorna kan komma från en pil.

De tre personerna, 27, 30 och 31 år gamla, åtalades i mars för att ha mördat 19-årige Andreas Bengtsson i början av januari 1994. 27-åring har erkänt att han var med vid mordet, medan de två män, som han pekat ut, förnekar brott.  27-åringen erkänner att han varit delaktig, men förnekar uppsåt och förkenar att han gjort sig skyldig till mord, men går med på att han gjort sig skyldig till grovt vållande till annans död.

27-åringen kom i september 2003 in till polisen och berättade att han varit delakig. Han hade blivit religiös och ville bli av med sin ångest. Då hade det nästan gått tio år efter dådet. Senare greps de två personer, som 27-åringen pekade ut som medskyldiga.

Enligt åklagaren ska de tre i samråd planerat att döda Andreas Bengtsson eftersom han var skyldig dem en mindre summa pengar för narkotikaaffärer. Enligt åtalet ska de ha hämtat honom i Skiftinge och sagt att de skulle göra en kupp i Strängnäs. I bilen fanns bland annat en yxa, ett spett, tejp, som de hämtat hos en av de åtaldes föräldrar och ett 70 kilo tungt brunnslock, som de hade tagit från ett bygge.

Advokat Dick Levinsson har under rättegången sagt att hans klient inte ens var i Barva vid den påstådda tidpunkten och att de bilar, som åklagaren påstår användes, inte var användbara.

Vid en kisspaus på vägen till kalkbrottet i Barva slog en av de åtalade Andreas Bengtsson i nacken med en yxa, han bands med silvertejp och lades i bagageutrymmet på bilen, enligt åklagaren.

Enligt rättsläkaren, Jan Lindberg, finns det inget i obduktionen som styrker att han ska ha fått ett slag med en yxa, det vill säga det konstaterades inga blödningar i bakhuvudet.

När de kom fram till kalkbrottet gick två av de åtalade med Andreas Bengtsson, som var vid medvetande, samtidigt fick 27-åringen, som då var 17 år, uppdrag att ta med brunnslocket och spettet. Han kom således något efter de andra. Enligt hans berättelse hörde han ett eller två skott när han var halvvägs till kalkbrottet. Skulle offret har skjutits med pilbåge eller dödats med något annan tillhygge faller de uppgifterna, menar två av försvarsadvokaterna.

Enligt åklagaren band de brunnslocket runt fötterna, hackade hål i isen och sänkte ner honom i vattnet. De försvann sedan därifrån och slängde vapnet i Torshällaån. Den 13 maj, fyra månader senare, hittades han av sportdykare.

Advokat Lars-Åke Chorell menar att det inte räcker med 27-åringens erkännande utan det krävs övertygande bevisning. Han menar att utredningen inte ger stöd åt 27-åringens berättelse. Polisen har dessutom, innan 27-åringen erkände, varit inriktade på helt andra personer och händelseförlopp än det som nu är aktuellt.

Det återstår tre rättegångsdagar. Marinens dykare har kallats till tingsrätten i Eskilstuna för att vittna om dykningarna efter ett eventuellt mordvapen i Torshällaån. Marinen är övertygad om att ett vapen finns där, men inget har hittats.

De sportdykare, som dök i kalkbrottet innan Andreas Bengtsson hittades, ska också vittna. Enligt advokat Lars-Åke Chorelll väntas de berätta att de inte tagit upp ett spett och en yxa, som enligt åklagaren, användes vid mordet och som kastades i vattnet.

Fredrik Blomberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista