Flera sörmländska skolor nedläggningshotade

Skolor i flera sörmländska kommuner kan komma att läggas ned de närmaste åren. Det visar en undersökning som Sveriges Radio Sörmland har gjort. Orsaken är att antalet elever minskar och värst är situationen i Eskilstuna, Flen och Oxelösund.

Oron är stor bland många elever och föräldrar och just nu strejkar mellanstadieelever på Ramdalsskolan i Oxelösund mot förslaget att samla högstadieverksamheten på Breviksskolan.

– Det kan bli mer bråk och mobbning om man sätter alla högstadieelever på samma skola, säger Elin Hasselber, klass 6E, Ramdalsskolan i Oxelösund. Jag tror inte att det blir så bra då.

Elin Hasselberg är en av dem som strejkar och även om det är tröttsamt så säger hon att hon vill göra allt för sin skola.

Skolnedläggningar och sammanslagningar lär vänta även i andra kommuner. Som vi har rapporterat tidigare i nyheterna visar prognosen för Eskilstuna att elevantalet kan vara 1000 färre barn om fem år. Och i Flen pågår en diskussion om att slå ihop två av tre skolor för de yngre.

Gnesta och Katrineholm är också kommuner som lider av sviktande elevunderlag. Det verkar bara vara inflyttningsorten Trosa som har ett markant bättre läge än övriga Sörmlandskommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".