Stor internationell konstutställning i Mariefred

En internationell konstutställning av stora mått öppnar i lilla Mariefred på lördag. Då visas konst av en av förgrundsgestalterna inom popkonsten på Grafikens hus - Roy Liechstenstein. Det är första gången någonsin som en så stor samling konst av amerikanen Roy Liechstenstein visas i Europa.

Målaren och konstnären Roy Liechstenstein var en av huvudgestalterna inom den amerikanska popkonsten och han var med och utvecklade grafiken. Han fick sitt genombrott på 60-talet.

På Grafikens hus visas ett 40-tal grafiska bilder upp från och med lördag och fem månader framåt . Det är starka färgglada bilder och motiven är exempelvis hämtade ur seriemagasin. En av de mest kända är seriefiguren Karl-Alfreds skrikande son och Karl Muncks Skriet i en och samma grafiska bild. Hans konst var på 60-talet en protest mot den etablerade abstrakta konst som få förstod och han använde visuellt starka bilder på bilar, flygplan, blondiner, ölöppnare och hamburgare, som var lätt att förstå och ta till sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista